Dodatkowe opcje drukowania: |
pokaż wersje przyszłe
|
|
Drukuj |
Uwaga od redakcji:
Rozporządzenie obowiązywało do dnia 31.12.2010 r.
Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 74, poz. 444 i nr 209, poz. 1320) zarządza się, co następuje:
§ 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku do ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3% (Dz. U. nr 74, poz. 446).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.
Wykaz towarów, których import jest objęty
stawką podatku w wysokości 3%
0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe | ||
0102 | Bydło żywe | ||
0103 | Świnie żywe | ||
0104 | Owce i kozy, żywe | ||
0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki | ||
* | 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe1) | |
0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone | ||
0202 | Mięso z bydła, zamrożone | ||
0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone: | |||
0208 10 | - Z królików lub zajęcy | ||
0208 90 | - Pozostałe | ||
0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone | ||
0301 | Ryby żywe | ||
0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | ||
0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 | ||
0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone | ||
0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi | ||
0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi | ||
0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi | ||
ex 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30 | ||
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane | ||
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | ||
0409 00 00 | Miód naturalny | ||
0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | ||
* | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2) | |
* | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2) | |
* | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2) | |
* | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2) | |
* | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2) | |
ex* | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39 | |
0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 | ||
0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia | ||
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | ||
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone | ||
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | ||
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | ||
0704 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone | ||
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone | ||
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone | ||
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone | ||
0708 | Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone | ||
0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | ||
0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone | ||
0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca | ||
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: - Orzechy leszczyny (Corylus spp.): | |||
0802 21 00 | - - W łupinach | ||
0802 22 00 | - - Bez łupin | ||
- Orzechy włoskie: | |||
0802 31 00 | - - W łupinach | ||
0802 32 00 | - - Bez łupin | ||
Winogrona: | |||
0806 10 | - Świeże | ||
ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 | |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże | ||
0809 | Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże | ||
ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95 | |
Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | |||
0904 20 30 | - - - Pozostałe3) | ||
* | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3) | |
* | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3) | |
* | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3) | |
1001 | Pszenica i meslin | ||
1002 00 00 | Żyto | ||
1003 00 | Jęczmień | ||
1004 00 00 | Owies | ||
1005 | Kukurydza | ||
1006 10 | - Ryż niełuskany | ||
1007 00 | Ziarno sorgo | ||
1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża | ||
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: - Ziarna miażdżone i płatkowane: | |||
1104 19 50 | - - - Z kukurydzy | ||
- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane): - - Z owsa: | |||
1104 22 90 | - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie | ||
- - Z kukurydzy: | |||
1104 23 90 | - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie | ||
- - - Z jęczmienia: | |||
1104 29 07 | - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie | ||
- - - Pozostałe: | |||
- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane: | |||
1104 29 11 | - - - - - Z pszenicy | ||
* | 1104 29 18 | - - - - - Pozostałe4) | |
- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie: | |||
1104 29 51 | - - - - - Z pszenicy | ||
1104 29 55 | - - - - - Z żyta | ||
1104 29 59 | - - - - - Pozostałe | ||
1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane | ||
1203 00 00 | Kopra | ||
1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane | ||
1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane | ||
1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane | ||
1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane | ||
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu | ||
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina | ||
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: - Pozostałe: | |||
1212 91 | - - Burak cukrowy | ||
ex | 1212 99 | - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70 | |
1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek | ||
1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane | ||
ex | 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 | |
ex | 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10 | |
* | 1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej5) | |
1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | ||
* | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) | |
1516 10 | - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje | ||
ex * | 1604 | Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej7) - z wyłączeniem CN 1604 14, 1604 20 i 1604 30 | |
* | 2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki8) | |
* | 2301 20 00 | - Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych9) | |
* | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane10) | |
* | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone11) | |
* | 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt12) | |
2401 10 | - Tytoń nieodżyłowany | ||
2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany | ||
ex | 3502 | Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90 | |
3507 10 00 | - Podpuszczka i jej koncentraty | ||
* | 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony13) | |
* | 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone13) | |
* | 5303 10 00 | - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone13) | |
* | 5305 00 00 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)13),14) |
ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki
2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
4) wyłącznie ziarno żyta
5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny
6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych
7) wyłącznie marynaty
8) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne
9) z wyłączeniem produktów ubocznych (surowców i przetworów) z ryb oraz innych zwierząt wodnych pozostałych
10) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych
11) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe
12) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów
13) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
14) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej