Dodatkowe opcje drukowania:
pokaż wersje przyszłe
 
Drukuj

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28.11.2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3%

www.przepisy.gofin.pl
wydawca: Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp.
www.gofin.pl    sklep internetowy: www.sklep.gofin.pl

 Dz. U. z 2008 r. nr 211, poz. 1334

Uwaga od redakcji:
Rozporządzenie obowiązywało do dnia 31.12.2010 r.

Na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 74, poz. 444 i nr 209, poz. 1320) zarządza się, co następuje:

§ 1. Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku do ustawy z dnia 11 kwietnia 2008 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 3% (Dz. U. nr 74, poz. 446).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.

Załącznik

Wykaz towarów, których import jest objęty
stawką podatku w wysokości 3%

Pozycja
Kod CN
Wyszczególnienie
1
 0101Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
2
  0102Bydło żywe
3
   0103Świnie żywe
4
   0104Owce i kozy, żywe
5
   0105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6
*0106Pozostałe zwierzęta żywe1)
7
   0201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8
   0202Mięso z bydła, zamrożone
9
   0203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10
   0204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11
   0205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
12
   0206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13
   0207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
      Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone:
14
   0208 10 - Z królików lub zajęcy
15
  0208 90 - Pozostałe
16
   0209 00Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
17
   0301Ryby żywe
18
   0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19
   0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20
   0304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
21
   0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22
 0306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23
   0307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24
   ex 0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30
25
   0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
26
   0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
27
   0409 00 00Miód naturalny
28
   0410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29
*0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2)
30
*0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)  
31
*0506Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)
32
*0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenia, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2)
33
*0510 00 00Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)
34
ex*0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
35
 0601Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
36
   0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
37
   0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
38
   0701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
39
   0702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
40
   0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
41
   0704Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
42
   0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
43
   0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone  
44
   0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
45
   0708Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
46
   0709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
47
   0713Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
48
   0714Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
   Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
49
 0802 21 00- - W łupinach
50
   0802 22 00- - Bez łupin
   - Orzechy włoskie:
51
 0802 31 00- - W łupinach
52
   0802 32 00- - Bez łupin
   Winogrona:
53
   0806 10- Świeże
54
ex0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
55
   0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
56
   0809Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
57
ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
   Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
58
   0904 20 30- - - Pozostałe3)
59
*0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3)
60
*0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3)
61
*0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3)
62
   1001Pszenica i meslin
63
   1002 00 00Żyto
64
   1003 00Jęczmień
65
   1004 00 00Owies
66
   1005Kukurydza
67
   1006 10- Ryż niełuskany
68
   1007 00Ziarno sorgo
69
   1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
   Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
- Ziarna miażdżone i płatkowane:
70
   1104 19 50- - - Z kukurydzy
   - Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):
- - Z owsa:
71
   1104 22 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
   - - Z kukurydzy:
72
   1104 23 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
   - - - Z jęczmienia:
73
 1104 29 07- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
   - - - Pozostałe:
   - - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:
74
 1104 29 11- - - - - Z pszenicy
75
*1104 29 18- - - - - Pozostałe4)
   - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:
76
 1104 29 51- - - - - Z pszenicy
77
 1104 29 55- - - - - Z żyta
78
   1104 29 59- - - - - Pozostałe
79
   1201 00Nasiona soi, nawet łamane
80
   1203 00 00Kopra
81
   1204 00Nasiona lnu, nawet łamane
82
   1205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
83
   1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
84
   1207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
85
   1209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
86
   1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
   Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

- Pozostałe:

87
 1212 91- - Burak cukrowy
88
ex1212 99- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70
89
   1213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
90
   1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane
91
ex1501 00Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90
92
ex1502 00Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10
93
*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej5)
94
   1504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
95
*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)
96
   1516 10- Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje
97
ex *1604Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej7) - z wyłączeniem CN 1604 14, 1604 20 i 1604 30
98
*2301 10 00- Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki8)
99
*2301 20 00- Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych9)
100
*2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane10)
101
*2308 00Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone11)
102
*2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt12)
103
   2401 10- Tytoń nieodżyłowany
104
   2401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany
105
ex3502Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 90
106
   3507 10 00- Podpuszczka i jej koncentraty
107
*5301 10 00- Len surowy lub roszony13)
108
*5302 10 00- Konopie siewne, surowe lub roszone13)
109
*5303 10 00- Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone13)
110
*   5305 00 00Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)13),14)

ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

    1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki
    2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
    3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
    4) wyłącznie ziarno żyta
    5) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny
    6) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych
    7) wyłącznie marynaty
    8) wyłącznie mączki pastewne mięsno-kostne
    9) z wyłączeniem produktów ubocznych (surowców i przetworów) z ryb oraz innych zwierząt wodnych pozostałych
    10) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych
    11) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe
    12) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów
    13) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
    14) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i manili surowej