Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22.12.2011 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

o przepisie

art./§

aktu prawnego

pełną treść

widoczną część

powiązane

powiązane


Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2018 r. poz. 2174, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§ 1. Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.
§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 grudnia 2010 r. w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie (Dz. U. poz. 1638 oraz z 2011 r. poz. 363).
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2012 r.



w art. 41 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług
Pozycja |
Kod CN |
Wyszczególnienie |
1 |
0101 |
Konie, osły, muły i osłomuły, żywe |
2 |
0102 |
Bydło żywe |
3 |
0103 |
Świnie żywe |
4 |
0104 |
Owce i kozy, żywe |
5 |
0105 |
Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
Pozostałe zwierzęta żywe: |
||
- Ssaki: |
||
6 |
0106 11 00 |
- - Naczelne |
- - Króliki i zające: |
||
7 |
0106 14 10 |
- - - Króliki domowe |
8 |
* 0106 14 90 |
- - - Pozostałe1) |
9 |
* 0106 19 00 |
- - Pozostałe2) |
10 |
* 0106 33 00 |
- - Strusie; emu (Dromaius novaehollandiae)3) |
- Owady: |
||
11 |
0106 41 00 |
- - Pszczoły |
12 |
* 0106 49 00 |
- - Pozostałe4) |
13 |
0201 |
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
14 |
0202 |
Mięso z bydła, zamrożone |
15 |
0203 |
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
16 |
0204 |
Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
17 |
0205 00 |
Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
18 |
0206 |
Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
19 |
0207 |
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
20 |
0208 |
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
21 |
* 0209 |
Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone5) |
22 |
0210 |
Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
23 |
0301 |
Ryby żywe |
24 |
0302 |
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
25 |
0303 |
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
26 |
0304 |
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
27 |
0305 |
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
28 |
0306 |
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
29 |
0307 |
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
30 |
0308 |
Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
31 |
0401 |
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
32 |
0402 |
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
33 |
0403 |
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
34 |
0404 |
Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
35 |
0405 |
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
36 |
0406 |
Ser i twaróg |
37 |
0407 |
Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane |
38 |
0408 |
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
39 |
0409 00 00 |
Miód naturalny |
40 |
0410 00 00 |
Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
41
|
|
|
42 |
0504 00 00 |
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
43-45
|
|
|
46 |
ex 0511 |
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem CN 0511 99 |
47 |
0601 |
Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne, korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 |
48 |
ex 0602 |
Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia - z wyłączeniem CN 0602 90 41 |
0603 |
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
|
49 |
0701 |
Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
50 |
0702 00 00 |
Pomidory, świeże lub schłodzone |
51 |
0703 |
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
52 |
0704 |
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
53 |
0705 |
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
54 |
0706 |
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
55 |
0707 00 |
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
56 |
0708 |
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
57 |
0709 |
Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
58 |
0710 |
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
59 |
* 0711 |
Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
60 |
0712 |
Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
61 |
0713 |
Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
62 |
0714 |
Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
63 |
0801 |
Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
64 |
0802 |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
65 |
0803 |
Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
66 |
0804 |
Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
67 |
0805 |
Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
68 |
0806 |
Winogrona, świeże lub suszone |
69 |
0807 |
Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże |
70 |
0808 |
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
71 |
0809 |
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
72 |
0810 |
Pozostałe owoce, świeże |
73 |
0811 |
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
74 |
* 0812 |
Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia7) |
75 |
0813 |
Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
76 |
* 0814 00 00 |
Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących7) |
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
||
77 |
0904 21 90 |
- - - Pozostałe |
- Kwiat muszkatołowy: |
||
78 |
0908 21 00 |
- - Nierozgniatany ani niemielony |
79 |
0908 22 00 |
- - Rozgniatany lub mielony |
- Kardamony: |
||
80 |
0908 31 00 |
- - Nierozgniatane ani niemielone |
81 |
0908 32 00 |
- - Rozgniatane lub mielone |
82 |
0909 |
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca |
83 |
ex * 0910 |
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne8) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90, 0910 99 39 i 0910 99 99 |
84 |
1001 |
Pszenica i meslin |
85 |
1002 |
Żyto |
86 |
1003 |
Jęczmień |
87 |
1004 |
Owies |
88 |
1005 |
Kukurydza |
89 |
1006 |
Ryż |
90 |
1007 |
Ziarno sorgo |
91 |
1008 |
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
92 |
1101 00 |
Mąka pszenna lub z meslin |
93 |
1102 |
Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
94 |
1103 |
Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
95 |
1104 |
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
96 |
1105 |
Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane |
97 |
1106 |
Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
98 |
1108 |
Skrobie; inulina |
99 |
1109 00 00 |
Gluten pszenny, nawet suszony |
100 |
1201 |
Nasiona soi, nawet łamane |
101 |
1202 |
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
102 |
1203 00 00 |
Kopra |
103 |
1204 00 |
Nasiona lnu, nawet łamane |
104 |
1205 |
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
105 |
1206 00 |
Nasiona słonecznika, nawet łamane |
106 |
1207 |
Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
107 |
* 1208 |
Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy9) |
108 |
1209 |
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
109 |
1210 |
Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
110 |
* 1211 |
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane10) |
111 |
1212 91 |
- - Burak cukrowy |
112 |
1212 92 00 |
- - Chleb świętojański |
113 |
1212 93 00 |
- - Trzcina cukrowa |
114 |
1212 94 00 |
- - Korzenie cykorii |
115 |
ex 1212 99 |
- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 49 |
116 |
1213 00 00 |
Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
117 |
1214 |
Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane |
118 |
ex 1302 |
Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19 |
119 |
* 1501 |
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15035) |
120 |
* 1502 |
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15035) |
121 |
* 1503 00 |
Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej9) |
122 |
* 1504 |
Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
123 |
* 1506 00 00 |
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
124 |
* 1507 |
Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
125 |
* 1508 |
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
126 |
* 1509 |
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
127 |
* 1510 00 |
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15099) |
128 |
* 1511 |
Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie9) |
129 |
* 1512 |
Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
130 |
* 1513 |
Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
131 |
* 1514 |
Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie9) |
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
||
- Olej lniany i jego frakcje: |
||
132 |
* 1515 11 00 |
- - Olej surowy9) |
133 |
* 1515 19 |
- - Pozostały9) |
- Olej kukurydziany i jego frakcje: |
||
134 |
1515 21 |
- - Olej surowy |
135 |
1515 29 |
- - Pozostały |
136 |
* 1515 30 |
- Olej rycynowy i jego frakcje9) |
137 |
* 1515 50 |
- Olej sezamowy i jego frakcje9) |
138 |
* 1515 90 |
- Pozostałe9) |
139 |
* 1516 |
Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone9) |
140 |
* 1517 |
Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15169) |
141 |
1601 00 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
142 |
* 1602 |
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane5) |
143 |
* 1603 00 |
Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych11) |
144 |
1604 |
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
145 |
1605 |
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
146 |
1701 |
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej |
147 |
* 1702 |
Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel12) |
148 |
1703 |
Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
149 |
* 1901 |
Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone13) |
150 |
1902 |
Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
151 |
1903 00 00 |
Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
152 |
1904 |
Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
153 |
1905 10 00 |
- Chleb chrupki |
- - Gofry i wafle: |
||
154 |
* 1905 32 05 |
- - - O zawartości wody przekraczającej 10% masy14) |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe: |
||
155 |
1905 40 90 |
- - Pozostałe |
156 |
1905 90 10 |
- - Mace |
157 |
* 1905 90 20 |
- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby15) |
158 |
1905 90 30 |
- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu |
- - - Pozostałe: |
||
159 |
* 1905 90 70 |
- - - - Zawierające 5% masy lub więcej sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy16) |
160 |
* 1905 90 80 |
- - - - Pozostałe16) i 17) |
161 |
* 2001 |
Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym7) |
162 |
* 2002 |
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
163 |
* 2003 |
Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym7) |
164 |
* 2004 |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
165 |
* 2005 |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20067) |
166 |
2006 00 |
Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) |
167 |
* 2007 |
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej7) |
168 |
* 2008 |
Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
169 |
2009 |
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
170 |
2101 30 |
- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
171 |
ex 2103 |
Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
172 |
2104 |
Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
173 |
2105 00 |
Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
174 |
* 2106 |
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone7) |
Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg: |
||
175 |
* 2201 90 00 |
- Pozostałe18) |
176 |
* 2202 |
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200919) |
177 |
2301 |
Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
178 |
2302 |
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane |
179 |
2303 10 |
- Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości |
180 |
2303 20 |
- Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru |
181 |
* 2303 30 00 |
- Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane20) |
182 |
* 2304 00 00 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego9) |
183 |
* 2305 00 00 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych9) |
184 |
* 2306 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23059) |
185 |
2308 00 |
Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
186 |
2309 |
Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt |
187 |
ex 2401 |
Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00 |
188 |
* 2509 00 00 |
Kreda21) |
189 |
* 2518 10 00 |
- Dolomit niekalcynowany ani niespiekany22) |
190 |
2522 |
Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 |
Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
||
191 |
* 2530 90 00 |
- Pozostałe23) |
192 |
* 2703 00 00 |
Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany24) |
193 |
* 2802 00 00 |
Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna25) |
194 |
* 2814 |
Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym26) |
Azotany: |
||
195 |
* 2834 21 00 |
- Potasu27) |
196 |
* 2835 |
Podfosforyny, fosforyny i fosforany; polifosforany, nawet niezdefiniowane chemicznie28) |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: |
||
197 |
2903 81 00 |
- - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN) |
198 |
2903 82 00 |
- - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO) |
198a |
2903 83 00 |
- - Mireks (ISO) |
199 |
2903 89 |
- - Pozostałe |
- Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: |
||
200 |
* 2903 92 00 |
- - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO)
(klofenotan (INN), |
201 |
* 2918 21 00 |
- - Kwas salicylowy i jego sole30) |
202 |
* 2918 22 00 |
- - Kwas o-acetylosalicylowy, jego sole i estry30) |
203 |
* 2918 23 00 |
- - Pozostałe estry kwasu salicylowego i ich sole30) |
204 |
* 2922 41 00 |
- - Lizyna i jej estry; ich sole30) |
205 |
* 2922 42 00 |
- - Kwas glutaminowy i jego sole30) |
206 |
* 2923 |
Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie30) |
207 |
ex * 2924 |
Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego30) - z wyłączeniem CN 2924 21 00 |
208
|
|
|
209
|
|
|
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu: |
||
210 |
* 2932 20 |
- Laktony31) |
Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu: |
||
211 |
* 2933 11 |
- - Fenazon (antypiryna) i jego pochodne30) |
212 |
* 2933 19 |
- - Pozostałe30) |
213 |
* 2933 21 00 |
- - Hydantoina i jej pochodne30) |
214 |
* 2933 52 00 |
- - Malonylomocznik (kwas barbiturowy) i jego sole30) |
215 |
* 2933 53 |
- - Allobarbital (INN), amobarbital (INN), barbital (INN), butalbital (INN), butobarbital, cyklobarbital (INN), metylfenobarbital (INN), pentobarbital (INN), fenobarbital (INN), sekbutabarbital (INN), sekobarbital (INN) i winylbital (INN); ich sole30) |
216 |
* 2933 54 00 |
- - Pozostałe pochodne malonylomocznika (kwasu barbiturowego); ich sole30) |
217 |
* 2933 55 00 |
- - Loprazolam (INN), meklokwalon (INN), metakwalon (INN) i zipeprol (INN); ich sole30) |
218 |
* 2933 59 |
- - Pozostałe30) |
- Związki zawierające w strukturze nieskondensowany pierścień triazyny (nawet uwodorniony): |
||
219 |
* 2933 69 |
- - Pozostałe30) |
Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne: |
||
220 |
* 2934 30 |
- Związki zawierające w strukturze fenotiazynowy układ pierścieniowy (nawet uwodorniony), nieskondensowany dalej30) |
221 |
* 2935 |
Sulfonamidy30) |
222 |
* 2936 |
Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku30) |
223 |
* 2937 |
Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony30) |
224 |
* 2938 |
Glikozydy, naturalne lub syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
225 |
* 2939 |
Alkaloidy roślinne, naturalne lub syntetyczne, ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne30) |
226 |
* 2940 00 00 |
Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293930) |
227 |
* 2941 |
Antybiotyki30) |
228 |
* 3001 |
Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone30) |
229 |
* 3002 |
Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice, pozostałe frakcje krwi i produkty immunologiczne, nawet modyfikowane lub otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz podobne produkty30) |
230 |
* 3003 |
Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
231 |
* 3004 |
Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej30) |
232 |
* 3005 |
Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych30) |
233 |
ex * 3006 |
Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu30) - z wyłączeniem CN 3006 10 30, 3006 10 90, 3006 40 00, 3006 70 00, 3006 91 00 i 3006 92 00 |
234 |
3101 00 00 |
Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego |
Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe: |
||
235 |
3102 10 |
- Mocznik, nawet w roztworze wodnym |
236 |
3102 21 00 |
- - Siarczan amonu |
237 |
3102 29 00 |
- - Pozostałe |
238 |
3102 30 |
- Azotan amonu, nawet w roztworze wodnym |
239 |
* 3102 40 |
- Mieszaniny azotanu amonu z węglanem wapnia lub pozostałymi nieorganicznymi substancjami niebędącymi nawozami32) |
240 |
* 3102 50 00 |
- Azotan sodu33) |
241 |
3102 60 00 |
- Sole podwójne i mieszaniny azotanu wapnia i azotanu amonu |
242 |
3102 80 00 |
- Mieszaniny mocznika i azotanu amonu w roztworze wodnym lub amoniakalnym |
243 |
* 3102 90 00 |
- Pozostałe, włącznie z mieszaninami niewymienionymi w poprzednich podpozycjach32) |
244 |
3103 |
Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne |
245 |
ex 3104 |
Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20 |
246 |
* 3105 |
Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg27) |
247 |
* 3407 00 00 |
Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy, w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)34) |
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: |
||
248 |
* 3501 10 90 |
- - Pozostałe35) |
Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: |
||
- Albumina jaja: |
||
249 |
3502 11 |
- - Suszona |
250 |
3502 19 |
- - Pozostała |
251 |
* 3502 20 |
- Albumina mleka, włącznie z koncentratami złożonymi z dwóch lub więcej białek serwatki36) |
252 |
* 3502 90 |
- Pozostałe37) |
253 |
3503 00 10 |
- Żelatyna i jej pochodne |
254 |
3505 10 |
- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane |
255 |
3507 |
Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach: |
||
256 |
* 3701 10 00 |
- Do promieni rentgenowskich38) |
Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony: |
||
257 |
* 3702 10 00 |
- Do promieni rentgenowskich39) |
Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy): |
||
- Towary wymienione w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu: |
||
258 |
3808 52 00 |
- - DDT (ISO) (klofenotan (INN)), w opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g |
258a |
3808 59 00 |
- - Pozostałe |
|
|
- Towary wymienione w uwadze 2 do podpozycji do niniejszego działu: |
258b |
3808 61 00 |
- - W opakowaniach o masie netto nieprzekraczającej 300 g |
258c |
3808 62 00 |
- - W opakowaniach o masie netto przekraczającej 300 g, ale nieprzekraczającej 7,5 kg |
258d |
3808 69 00 |
- - Pozostałe |
259 |
3808 91 |
- - Środki owadobójcze (insektycydy) |
260 |
3808 92 |
- - Środki grzybobójcze (fungicydy) |
261 |
3808 93 |
- - Środki chwastobójcze (herbicydy), opóźniające kiełkowanie oraz regulatory wzrostu roślin |
262 |
* 3808 94 |
- - Środki odkażające40) |
263 |
3808 99 |
- - Pozostałe |
264 |
* 3821 00 00 |
Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i tym podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych41) |
265 |
* 3822 00 00 |
Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, gotowe odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe42) |
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
||
266 |
* 3824 99 58 |
- - - - Plastry z nikotyną (systemy transdermalne) przeznaczone do pomagania palaczom w zaprzestaniu palenia30) |
267 |
* 3824 99 61 |
- - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 300443) |
268 |
* 3824 99 62 |
- - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin43) |
269 |
* 3824 99 64 |
- - - - - Pozostałe43) |
270 |
* 4009 |
Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)44) |
271 |
|
(uchylona) |
Rękawiczki, mitenki i rękawice z jednym palcem: |
||
272 |
* 4015 11 00 |
- - Chirurgiczne45) |
273 |
* 4115 20 00 |
- Skwarki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej46) |
- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach: |
||
274 |
4401 11 00 |
- - Z drzew iglastych |
274a |
4401 12 00 |
- - Z drzew innych niż iglaste |
Pozostałe artykuły z drewna: |
||
275 |
* 4421 91 00 |
- - Z bambusa47) |
275a |
* 4421 99 99 |
- - - - Pozostałe47) |
Wata celulozowa: |
||
276 |
* 4818 90 90 |
- - Pozostałe48) |
277-281 |
|
|
282 |
5001 00 00 |
Kokony jedwabników nadające się do motania |
283
|
||
284 |
* 5301 10 00 |
- Len surowy lub roszony53) |
285 |
* 5302 10 00 |
- Konopie siewne, surowe lub roszone53) |
286 |
* 5303 10 00 |
- Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone53) |
287 |
* 5305 00 00 |
Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)53) |
Części obuwia (włącznie z cholewkami, nawet przymocowanymi do podeszew innych niż podeszwy zewnętrzne); podpodeszwy wyjmowane (wkładki), podkładki pod pięty i podobne artykuły; getry, sztylpy i podobne artykuły oraz ich części: |
||
288 |
* 6406 90 90 |
- - Pozostałe47) |
289 |
* 7318 23 00 |
- - Nity54) |
Maszyny, instalacje przemysłowe lub laboratoryjne, nawet ogrzewane elektrycznie (z wyłączeniem pieców, piekarników i pozostałych urządzeń objętych pozycją 8514), do obróbki materiałów w procesach wymagających zmiany temperatury, takich jak: grzanie, gotowanie, prażenie, destylowanie, rektyfikowanie, sterylizowanie, pasteryzowanie, poddawanie działaniu pary wodnej, suszenie, odparowywanie, parowanie, skraplanie lub chłodzenie, inne niż urządzenia lub instalacje, w rodzaju stosowanych do celów domowych; urządzenia do podgrzewania wody przepływowe lub pojemnościowe, nieelektryczne: |
||
290 |
* 8419 90 |
- Części55) |
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż maszyny objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane): |
||
291 |
* 8442 30 00 |
- Maszyny, urządzenia i wyposażenie56) |
292 |
|
(uchylona) |
Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
||
293 |
* 8471 80 00 |
- Pozostałe urządzenia do maszyn do automatycznego przetwarzania danych58) |
294 |
* 8471 90 00 |
- Pozostałe58) |
|
|
Pozostałe maszyny biurowe (na przykład hektografy lub powielacze białkowe, maszyny adresujące, automaty wydające banknoty, maszyny do sortowania, liczenia lub pakowania monet, urządzenia do temperowania ołówków, dziurkacze lub zszywacze): |
294a (uchylona) |
|
|
294b |
* 8472 90 80 |
- - Pozostałe57) |
295 |
8713 |
Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób |
296 |
* 9001 30 00 |
- Soczewki kontaktowe64) |
297 |
* 9001 40 |
- Soczewki okularowe szklane64) |
298 |
* 9001 50 |
- Soczewki okularowe z pozostałych materiałów64) |
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: |
||
299 |
* 9018 31 |
- - Strzykawki, z igłami lub bez59) |
300 |
* 9018 32 |
- - Metalowe igły do zastrzyków oraz igły chirurgiczne59) |
301 |
* 9018 39 00 |
- - Pozostałe59) |
302 |
9018 90 10 |
- - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi |
303 |
9018 90 50 |
- - Aparatura do transfuzji |
304 |
ex * 9021 |
Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe i inne przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa60) - z wyłączeniem CN 9021 21 |
305 |
* 9602 00 00 |
Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny61) |
Podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału: |
||
306 |
* 9619 00 30 |
- Z waty z materiałów włókienniczych62) |
307 |
* 9619 00 71 |
- - - Podpaski higieniczne (wkładki)63) |
308 |
* 9619 00 75 |
- - - Tampony63) |
309 |
* 9619 00 79 |
- - - Inne63) |
310 |
* 9619 00 81 |
- - - Pieluchy i wkładki dla niemowląt63) |
311 |
* 9619 00 89 |
- - - Pozostałe (na przykład artykuły higieniczne dla osób nietrzymających moczu lub stolca)63) |
312
|
|
|
bez względu |
1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach 2. Sznurek do maszyn rolniczych 3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie: 1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER" 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych, dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika 5. Produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium kraju, które uzyskały pozwolenie wydane przez Radę Unii Europejskiej lub Komisję Europejską 6. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są do użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a 7. Błony rentgenowskie diagnostyczne 8. Smoczki dla niemowląt i dzieci, w szczególności przeznaczone do celów medycznych |
Objaśnienia:
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) wyłącznie króliki dzikie
2) wyłącznie przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
3) wyłącznie strusie żywe hodowlane
4) wyłącznie jedwabniki
5) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
6) (uchylone)
7) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
8) wyłącznie: koperek (Anethum qeaveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
9) wyłącznie jadalne
10) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
11) wyłącznie ekstrakty i soki z mięsa
12) z wyłączeniem cukru klonowego i syropu klonowego, zawierającego dodatek środków aromatyzujących lub barwiących
13) z wyłączeniem ekstraktów i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
14) wyłącznie wafle
15) wyłącznie opłatki sakralne i podobne do tych opłatków produkty
16) wyłącznie wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni
17) wyłącznie bułka tarta
18) wyłącznie woda w postaci naturalnej i lód, włączając lód do celów chłodniczych innych niż żywnościowe
19) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
20) wyłącznie wywar
21) wyłącznie kreda mielona, pastewna i kreda mielona, nawozowa
22) wyłącznie mączka dolomitowa
23) wyłącznie ziemia ogrodnicza inna niż zawierająca torf jako zasadniczy składnik i inna niż będąca mieszaniną naturalnej gleby, piasku i minerałów
24) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych
25) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
26) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
27) z wyłączeniem nawozów naturalnych
28) wyłącznie związki fosforowe do mieszanek paszowych
29) z wyłączeniem heksachlorobenzenu
30) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego
31) wyłącznie produkty lecznicze dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z przepisami Prawa farmaceutycznego, z wyłączeniem: kumaryny, metylokumaryny i etylokumaryny
32) z wyłączeniem cyjanamidu wapnia
33) wyłącznie sprzedawany jako nawóz
34) wyłącznie materiały formierskie dentystyczne na bazie wosku, w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, materiały formierskie dentystyczne na bazie gipsu, pasty modelarskie i pozostałe preparaty; preparaty do stosowania w dentystyce na bazie gipsu, pozostałe
35) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
36) wyłącznie albumina techniczna, albumina mleka
37) wyłącznie albumina techniczna
38) wyłącznie do stosowania w medycynie, stomatologii i weterynarii
39) wyłącznie do zastosowań nieprzemysłowych - wyłącznie medycznych
40) wyłącznie preparaty odkażające o właściwościach bakteriobójczych, grzybobójczych i wirusobójczych, mające zastosowanie wyłącznie w ochronie zdrowia, na które zostało wydane pozwolenie tymczasowe albo dokonany wpis do rejestru produktów biobójczych w rozumieniu przepisów ustawy o produktach biobójczych
41) wyłącznie gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów - dla farmacji
42) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne
43) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego
44) wyłącznie węże medyczne
45) wyłącznie rękawice chirurgiczne
46) wyłącznie odpady ze skór wyprawionych, pył, proszek i mączka skórzana, z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
47) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych, z drewna
48) wyłącznie wata celulozowa, paczkowana
49) - 52) (uchylone)
53) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego
54) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
55) wyłącznie części do narzędzi, przyrządów, aparatów i urządzeń medycyny ogólnej (do sterylizacji narzędzi, dezynfekcji i wyjaławiania itp.)
56) wyłącznie maszyny poligraficzne do pisma Braille'a
57) wyłącznie maszyny do pisania dla niewidomych
58) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
59) z wyłączeniem weterynaryjnych
60) z wyłączeniem protez dentystycznych
61) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
62) wyłącznie pieluszki, wkładki do pieluch i podobne artykuły sanitarne dla niemowląt i dla dorosłych
63) wyłącznie wykonane z masy celulozowej, papieru, waty celulozowej lub wstęg z włókien celulozowych
64) służące do korekty wzroku



mowa w art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług
Pozycja |
Kod CN |
Wyszczególnienie |
1 |
0201 |
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
2 |
0202 |
Mięso z bydła, zamrożone |
3 |
0203 |
Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
4 |
0204 |
Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
5 |
0205 00 |
Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
6 |
0206 |
Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
7 |
0207 |
Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
8 |
0208 |
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
9 |
* 0209 |
Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1) |
10 |
0210 |
Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
11 |
ex 0301 |
Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00 |
12 |
0302 |
Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
13 |
0303 |
Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
14 |
0304 |
Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
15 |
0305 |
Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
16 |
0306 |
Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
17 |
0307 |
Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
18 |
0308 |
Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
19 |
0401 |
Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
20 |
0402 |
Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
21 |
0403 |
Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
22 |
0404 |
Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
23 |
0405 |
Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
24 |
0406 |
Ser i twaróg |
25 |
ex 0407 |
Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19 |
26 |
0408 |
Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
27 |
0409 00 00 |
Miód naturalny |
28 |
0410 00 00 |
Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
29 |
|
|
30 |
0504 00 00 |
Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
31-33 |
|
|
Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi |
||
34 |
0511 91 |
- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 |
35-36 |
|
|
37 |
0701 |
Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
38 |
0702 00 00 |
Pomidory, świeże lub schłodzone |
39 |
0703 |
Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
40 |
0704 |
Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone |
41 |
0705 |
Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
42 |
0706 |
Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
43 |
0707 00 |
Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
44 |
0708 |
Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone |
45 |
0709 |
Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
46 |
0710 |
Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
47 |
0713 |
Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
48 |
0714 |
Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
||
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.): |
||
49 |
0802 21 00 |
- - W łupinach |
50 |
0802 22 00 |
- - Bez łupin |
- Orzechy włoskie: |
||
51 |
0802 31 00 |
- - W łupinach |
52 |
0802 32 00 |
- - Bez łupin |
Winogrona, świeże lub suszone: |
||
53 |
0806 10 |
- Świeże |
54 |
ex 0807 |
Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00 |
55 |
0808 |
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
56 |
0809 |
Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
57 |
ex 0810 |
Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20 |
58 |
* 0811 |
Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3) |
- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
||
59 |
0904 21 90 |
- - - Pozostałe |
60 |
ex 0908 |
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony - z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00 |
61 |
* 0909 |
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
62 |
ex * 0910 |
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99 |
63 |
1001 |
Pszenica i meslin |
64 |
1002 |
Żyto |
65 |
1003 |
Jęczmień |
66 |
1004 |
Owies |
67 |
1005 |
Kukurydza |
68 |
1006 |
Ryż |
69 |
1007 |
Ziarno sorgo |
70 |
1008 |
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
71 |
1101 00 |
Mąka pszenna lub z meslin |
72 |
1102 |
Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
73 |
1103 |
Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
74 |
1104 |
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
75 |
1106 |
Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
76 |
1201 |
Nasiona soi, nawet łamane |
77 |
1202 |
Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
78 |
1203 00 00 |
Kopra |
79 |
1204 00 |
Nasiona lnu, nawet łamane |
80 |
1205 |
Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
81 |
1206 00 |
Nasiona słonecznika, nawet łamane |
82 |
ex 1207 |
Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00 |
83 |
* 1208 |
Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6) |
Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: |
||
84 |
1209 91 |
- - Nasiona warzyw |
85 |
ex 1209 99 |
- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10 |
86 |
* 1211 |
Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7) |
87 |
1212 91 |
- - Burak cukrowy |
88 |
1302 20 |
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany |
89 |
1302 31 00 |
- - Agar-agar |
90 |
* 1501 |
Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031) |
91 |
* 1502 |
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031) |
92 |
* 1503 00 |
Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6) |
93 |
* 1504 |
Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
94 |
* 1506 00 00 |
Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
95 |
* 1507 |
Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
96 |
* 1508 |
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
97 |
* 1509 |
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
98 |
* 1510 00 |
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096) |
99 |
* 1511 |
Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6) |
100 |
* 1512 |
Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
101 |
* 1513 |
Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
102 |
* 1514 |
Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) |
103 |
ex * 1515 |
Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29 |
104 |
* 1516 |
Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6) |
105 |
* 1517 |
Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166) |
106 |
1601 00 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
107 |
ex 1602 |
Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00 |
108 |
1604 |
Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
109 |
1605 |
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
- Laktoza i syrop laktozowy: |
||
110 |
1702 11 00 |
- - Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę |
111 |
1702 19 00 |
- - Pozostałe |
112 |
1901 20 00 |
- Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 |
113 |
1902 |
Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
114 |
1904 |
Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
115 |
1905 10 00 |
- Chleb chrupki |
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe |
||
116 |
1905 40 90 |
- - Pozostałe |
117 |
1905 90 10 |
- - Mace |
118 |
* 1905 90 30 |
- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8) |
119 |
* 1905 90 80 |
- - - - Pozostałe9) |
Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
||
120 |
2004 10 |
- Ziemniaki |
121 |
2009 |
Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
122 |
2105 00 |
Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
||
123 |
* 2106 90 98 |
- - - Pozostałe10) |
124 |
* 2202 |
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 200911) |
125 |
2301 10 00 |
- Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki |
126 |
* 2302 |
Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12) |
127 |
* 2304 00 00 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6) |
128 |
* 2305 00 00 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6) |
129 |
* 2306 |
Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056) |
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny: |
||
130 |
* 3501 10 90 |
- - Pozostałe13) |
- Albumina jaja: |
||
131 |
3502 11 |
- - Suszona |
132 |
3502 19 |
- - Pozostała |
133-136
|
|
Objaśnienia:
- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku
- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:
1) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
2) (uchylone)
3) z wyłączeniem orzechów
4) wyłącznie kolendra, kmin i kminek
5) wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane
6) wyłącznie jadalne
7) wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica
8) wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni
9) wyłącznie bułka tarta
10) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
11) wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju
12) z wyłączeniem śruty
13) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym
14) - 16) (uchylone)