Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27.03.2018 r. w sprawie ewidencji i innych dokumentacji dotyczących wyrobów akcyzowych i znaków akcyzy
o przepisie
art./§
pełną treść
widoczną część
powiązane
powiązane
Księgi kontroli nad produkcją alkoholu etylowego, obrotem nim i jego zużyciem
§ 10. Księgami kontroli, o których mowa w art. 138d ustawy, są:
1) księga kontroli przerobu alkoholu etylowego określonego w poz. 17 załącznika nr 2 do ustawy, zwanego w niniejszym rozdziale "alkoholem etylowym", na ocet;
2) księga kontroli rektyfikacji i odwadniania alkoholu etylowego;
3) księga kontroli produkcji i rozlewu napojów spirytusowych określonych w poz. 18 załącznika nr 2 do ustawy, zwanych w niniejszym rozdziale "napojami spirytusowymi";
4) księga kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego prowadzona przez gorzelnię.
§ 11. 1. Księga kontroli, o której mowa w § 10 pkt 1, zawiera:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) datę wystawienia i numer dokumentu dostawy;
3) obroty alkoholem etylowym, w tym ilość alkoholu etylowego przyjętego, pobranego do produkcji, użytego do wyprodukowania denaturatu octowego, pozostającego na stanie oraz sumę dziennych pozostałości;
4) obroty denaturatem octowym, w tym ilość otrzymanego, pobranego do sporządzania zacieru, użytego do wyprodukowania zacieru oraz pozostającego na stanie denaturatu octowego;
5) zawartość alkoholu etylowego w denaturacie octowym;
6) obroty zacierem, w tym ilość otrzymanego, pobranego do produkcji octu, przerobionego oraz pozostającego na stanie zacieru;
7) zawartość alkoholu etylowego w zacierze;
8) przychody octu luzem w przeliczeniu na ocet 10%.
2. Wzór księgi kontroli, o której mowa w § 10 pkt 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 12. 1. Księga kontroli, o której mowa w § 10 pkt 2, zawiera:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) datę wystawienia i numer dokumentu, na podstawie którego pobrano alkohol etylowy do rektyfikacji i odwadniania;
3) ilości alkoholu etylowego pobranego do rektyfikacji lub odwodnienia;
4) ilości otrzymanego alkoholu etylowego zawartego w rektyfikacie, alkoholu odwodnionym i innych frakcjach otrzymanych z aparatu.
2. Wzór księgi kontroli, o której mowa w § 10 pkt 2, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 13. 1. Księga kontroli, o której mowa w § 10 pkt 3, zawiera:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) numer i symbol dokumentu, na podstawie którego pobrano alkohol etylowy z magazynu do produkcji i rozlewu napojów spirytusowych;
3) obroty alkoholem etylowym, w tym ilości alkoholu etylowego pobranego z magazynu, zużytego do produkcji napojów spirytusowych, pozostającego w dziale produkcji;
4) obroty półproduktami, w tym ilości półproduktów pobranych z magazynu, sporządzonych i zużytych do produkcji napojów spirytusowych, przekazanych do magazynu oraz pozostających w dziale produkcji;
5) obroty zestawami napojów spirytusowych, w tym ilości zestawów napojów spirytusowych sporządzonych, pozostających w dziale produkcji, rozlanych i przekazanych do magazynu;
6) obroty alkoholem etylowym poddanym maderyzacji, w tym ilości alkoholu etylowego przekazanego do maderyzacji oraz pobranego z maderyzacji;
7) obroty alkoholem etylowym zawartym w zlewkach, w tym ilości zlewek powstałych i przekazanych do magazynu.
2. Wzór księgi kontroli, o której mowa w § 10 pkt 3, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 14. 1. Księga kontroli, o której mowa w § 10 pkt 4, zwana dalej "księgą kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego", zawiera:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) ilość i ekstrakt pozorny dla każdego sporządzanego zacieru słodkiego;
3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki;
4) wskazanie licznika objętości alkoholu etylowego;
5) dzienny uzysk, rozchody i zapas alkoholu etylowego;
6) wysokość ubytków alkoholu etylowego podlegających opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.
2. W księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego gorzelnia odnotowuje przebieg produkcji alkoholu etylowego oraz zmiany w produkcji alkoholu etylowego niewynikające ze zmiany ilości zacierów w czasie procesu fermentacji lub zmiany surowca, zmiany w produkcji wynikające z awarii urządzeń oraz wyniki codziennej obserwacji stanu naczynia przelewowego w szafce stągwi oraz posadzki pomieszczeń magazynowych, w których przechowuje się alkohol etylowy.
3. W przypadku stosowania w gorzelni licznika objętości, w księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego zamieszcza się informacje o:
1) otwarciu i badaniu licznika objętości - podając datę i przyczynę otwarcia, stan początkowy i końcowy licznika oraz stan zamknięć urzędowych;
2) przyczynach powstania usterek - podając datę, godzinę i stan licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego.
4. Przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio w razie wycieku alkoholu etylowego spowodowanego awarią urządzeń lub powstałego wskutek zdarzenia losowego lub siły wyższej.
5. W księdze kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego odnotowuje się także każdą ilość alkoholu etylowego wydawaną z magazynu gorzelni.
6. Wzór księgi kontroli produkcji i rozchodu alkoholu etylowego określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.